Wandelen  Start Weer
Muziek School
Persoonlijk

 

 

 

"All a poet can do today, is to warn. That is why the true poet must be truthful."    Wilfred Owen (1918)

Wilfred Owen, frontsoldaat in de Eerste Wereldoorlog ziet in de loopgraven om hem heen de soldaten kreperen. Hij kan niet anders, dan hierover schrijven. Benjamin Britten gebruikt zijn werk in het majestueuze "War Requiem" dat pas ruim na de 2e Wereldoorlog de erkenning vindt die het werk toekomt.

 

 

"In mir streiten sich die Begeisterung über den blühenden Apfelbaum und das Entsetzen über die Reden des Anstreichers, aber nur das zweite drängt mich zum Schreibtisch."    Bertolt Brecht (1939)

Bertolt Brecht is tijdens het schrijven van "Schlechte Zeit für Lyrik" in Denemarken. Gevlucht voor de dictatuur van Hitler, de "Anstreicher" ofwel de (huis)schilder. Hoe mooi de natuur ook is, toch is de werkelijke reden voor zijn schrijven te vinden in de ontzetting over de redevoeringen van Hitler. Hij beseft dat Hitler het niet alleen bij woorden zal laten...

Konstantin Wecker heeft in zijn carrière als liedzanger duidelijk laten merken, waar zijn motivatie vandaan komt: "Ich singe, weil ich ein Lied habe. Nicht, weil es euch gefällt."   Konstantin Wecker (1947)